Dobití osmitisícovky zas a znovu!

Ambasador značky Jetboil Honza vyráží na Manaslu

Honza Trávníček, náš dlouhodobý ambasador se v neděli chystá za velkou věcí. Lépe řečeno, vysokou. Přečtěte si jeho úvodní článek, ať jste v obraze. Budeme vás totiž průběžně na jeho expedici informovat.

Je několik věcí bez kterých do výšek na osmy nelezu. Jednou z nich je super rychlý a výkonný vařič Jetboil. Bez jídla se pár dní obejdeme i v zóně smrti, ale bez vody? Ne ne.

Jsme rád, že jsme letos  navázali na dlouhodobou spolupráci s litoměřickou firmou Norská móda, která je výhradním dovozcem našich oblíbených vařičů.

No a kam se vůbec letos chystáme?

 

 

Czech Expedition 2018 – Manaslu 8156 m

Možná některé z vás překvapuje, že se vracíme opět na místo činu. Na osmitisícovku, kde jsme byli již s Miri předloni a na jejímž vrcholu jsem stál v roce 2011. V roce 2015 to ovšem nedopadlo přesně podle našich představ.

Cituji média:

„Na expedici odjeli v malém týmu. Dosažení vrcholu zabránila záchranná akce, kterou organizovali v posledním výškovém táboře ve výšce 7 400 m n.m.  Záchrana života francouzského horolezce je stála možnost pokusit se o finální část výstupu. Ale lidský život by měl mít vždy prioritu před čímkoliv, shodují se Honza i Miri. Tento čin byl oceněn českým olympijským výborem. Oběma byla udělena cena fair play. Další nejen morální ocenění následovala.“

 

Rádi bychom svůj pokus zopakovali. Tentokrát však ještě v menší skupině. Té nejmenší možné. Ve dvou lidech. Při výstupu mne bude doprovázet (či já ji?) moje spolulezkyně a přítelkyně Miroslava „Miri“ Jirková.

Bylo by pěkné, kdybychom se coby partneři ocitli na vrcholu společně.

V současnosti se v České republice nemůžeme potkat s jinou ženou, která by dobrovolně lezla na osmitisícovku bez použití podpůrného kyslíku.

Vyzkoušíme si partnerské horolezení a já taktéž odolnost a vůli lidského těla po léčbě zhoubné rakoviny močového měchýře, která probíhala celý minulý rok. Po čtyřnásobném opakování operací a následné chemoterapii se již pomalu vracím do „horské“ formy a těším se na „ozdravný“ pobyt v Nepálu.

 

My přejeme Honzovi a jeho přítelkyni šťastnou a ve všech směrech úspěšnou výpravu!

Provozovatel webových stránek North Trappers s.r.o., 411 13 Třebenice 111, Česká republika, IČ: 28221672, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely.