Mára Holeček doporučuje Jetboil

Co je vlastně Jetboil. V návodu si přečteme, že vařič. Upřímně na první pohled dost divně vypadající. Však věřte, že se jedná o malý zázrak ze Silicon Valley, který mě neuvěřitelně již před léty potěšil a od té doby pokaždé doprovází na výpravách. Je to můj velký kámoš. Jeho velikost s váhou, užitkovost a spolehlivost, je stále naprosto bezkonkurenční. Jen abychom si srovnali pojmy a dojmy.

Za prvé vynechám označení čistokrevný vařič. Proč, se za chvilku dozvíte? Sice pravda, dá se použít jako klasický ohřívač pokrmů, když použijete nástavbu na hořák, která je buď součástí setu, nebo musíte dokoupit a na něj usadíte pánvičku, nebo hrnec. Tam ale se blíží běžnému pohledu ničím se nelišící od konkurence. A ten mě nezajímá. Jeho výjimečnost spočívá ve využití v extrémních podmínkách. Takže je třeba na něj změnit zcela pohled a účel pro co je určen.

Já ho nazývám rychlovarnou konvicí. Když vezmete nádobu, která je obalená neoprenem a vyndáte hořák, tak začíná to pravé rodeo. Hořák přes zavírací bajonetový systém přesně zapadne k nádobě a na to našroubujete plynovou bombičku. Pokud ho nechcete při vaření držet v ruce, nebo ho zavěsit, což také lze, tak v nádobě je uskladněna plastová trnož. Ta se nacvakne ke spodku bombičky a tím se zvýší stabilita. Co je ale hlavní, že celý systém nádoby, hořáku a bombičky, tvoří jedno kompaktní tělo. Pro manipulaci ve stísněných podmínkách ideální. Dokonce má vedený tak šikovně odchozí plamen, že ho můžete hořícího drapnout v místě neoprenu do ruky, včetně tekutiny a ochráníte pod rozepnutou bundou před vichrem. Když se vyloženě nebudete snažit, tak nezahoříte a během krátké chvíle bublá vroucí voda.

Podle toho také beru skladbu jídla a pití. Veškeré jídlo je tedy na pouhé zalití a rozpustné ve vařící vodě. Nikdy nevařím v nádobě, která se tím nemusí čistit, ani nenačichne. Jediné nebezpečí čítá zapalovač, který je součástí hořáku. Nespoléhat bezhlavě na něj a brát se sebou škrtadlo, které jiskrou bohatě stačí k zapálení hořáku. Důvod je jednoduchý, v ideálních podmínkách vše funguje, jak má. Ovšem ve vlhku a ve vysokých nadmořských výškách je nefunkční. Poslední úvahou je úspora váhy, kdy v místě kde je hodně sněhu a vody, nemusíte brát termosku. Jistě si odpovíte sami.

Shrnuto, lehký, výkonný šetřící plynovou náplň a bezúdržbový. Od roku 2010 je nedílnou součástí na všech mých výpravách. Pomohl mi vyškrábat se jak na osmitisícové vrcholy, ale makal i několikrát na Antarktidě. Co dodat, dokud nevymyslí nic lepšího, tak měnit nebudu.

Maara

Provozovatel webových stránek North Trappers s.r.o., 411 13 Třebenice 111, Česká republika, IČ: 28221672, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely.