RECENZE VAŘIČE – Jetboil Flash

Shrnutí recenze Světa Outdooru

Jetboil Flash je spolehlivý a kompaktní varný systém, který využijete i v ne příliš přívětivých povětrnostních podmínkách. Hodí se pro každého, kdo chce rychle a pohodlně vařit na horách, u vody nebo na chatě. Jak pohotově a rychle vařil tento systém během testování redakcí Světa outdooru?

Charakteristika

Jakmile jsem rozbalil testovací balíček, zaujala mě kompaktnost celého “systému”. Nejde o jedno samostatné zařízení, ale o více součástí, které jsou sbaleny v samotné varné nádobě (včetně speciální 100 ml kartuše, která vystačí na uvaření 10–12 l vody). Všechny části tvoří celek, díky němuž si dokážete poradit s přípravou různých pochutin i v ne příliš přívětivých podmínkách. Velkou výhodu spatřuji ve skladnosti celého systému Flash, kombinaci hořáku a varné nádoby v jednom.

Pevná hliníková skořepina o objemu 1 l je chráněna neoprenovým obalem, který současně usnadňuje manipulaci. Její součástí je vychytávka pro fajnšmekry. Jde o gelový indikátor, který vám i bez “odvíčkování” řekne, kdy se obsah vaří tím, že se zbarví do žluta. To určitě oceníte v mrazivým dnech a s rukavicemi na rukou. 🙂

Celá nádoba je na spodní straně opatřena jakýmsi bajonetovým systémem po obvodu, takže hořák do něho krásně zapadne a nehrozí shození nádoby z vařiče. Celkovou stabilitu celé soupravy zajišťuje plastová trojnožka, která se nacvakne na spodní okraj kartuše.

Příjemným potěšením je také piezo zapalování, díky němuž si ušetříte opálené prsty (vlasy a obočí).

Testování

Největší předností nového Flash Matrix je tepelný výměník na zevním dně k dokonalému předání tepla ze spalovaného plynu. Stejně jako celá nádoba je vyroben z hliníku, jednoduše řečeno jde vlastně o vlnitý plech. Výměník firma Jetboil pojmenovala Fluxring (v překladu něco jako kruhové proudění) a já jsem se na jejich řešení podíval trochu podrobněji. Srovnání jsem podrobil starší, otevřený hořák Coleman a Jetboil Flash matrix ve venkovních podmínkách při teplotě 3 °C (vlhkost 45 %, rychlost větru 3 m/s).

Naměřené časy pro var 0,5 l vody s použitím plynové kartuše Jetboil:

  • čas udávaný výrobcem: 1 min 40 s
  • Jetboil Flash: 2 min 15 s
  • starší Coleman: 4 min 10 s

Dále jsem porovnal efektivitu obou vařičů pro var 1 l vody (teplota 15 °C, bezvětří) se dvěma různými plynovými kartušemi.

Vařič Jetboil Flash + kartuše Jetboil 100 ml (cena 120 Kč)

  • doba varu 3 min 5 s; spotřeba plynu 8 g; možnost uvařit 12,5 l; cena cca 9,5 Kč/l

Vařič Jetboil Flash + běžná kartuše 100 ml (cena 100 Kč)

  • doba varu 3 min 10 s; spotřeba plynu 10 g; možnost uvařit 10 l; cena cca 10 Kč/l

Vařič Coleman + kartuše Jetboil 100 ml (cena 120 Kč)

  • doba varu 5 min 5 s; spotřeba plynu 15 g; možnost uvařit 6,7 l; cena cca 18 Kč/l

Vařič Coleman + běžná kartuše 100 ml (cena 100 Kč)

  • doba varu 5 min 33 s; spotřeba plynu 13 g; možnost uvařit 7,7 l; cena cca 13 Kč/l

Z tohoto pokusu jasně vyplývá, že je Jetboil jednoznačně rychlejší než klasický otevřený vařič. Pokud navíc použijete speciální kartuši od výrobce Jetboil, jsou výsledky ještě zajímavější. Složení kartuše Jetboil je z propanu – 24.87 %, isobutanu – 71.96 % a N-butanu – 3.17 % (oproti klasické koncepci propanbutanu). Toto složení ve výsledku zajišťuje rychlejší hoření s vyšším výkonem a dosažení varu bude rychlejší. Podstatným faktorem je i absence závětří (a tepelného výměníku) u staršího otevřeného vařiče. Nejednalo se o žádný laboratorní test, efektivita a finanční výhodnost vaření na vařiči Jetboil Flash je z něj ale zřejmá.

Hodnocení

Nová verze kompaktního varného systému Jetboil Flash Matrix posunuje pohodlnost vaření zase o kousek dál. Vše potřebné k vaření uložíte do nádoby, nic nemusí být bokem. Jedinou daní za rychlost vaření, kompaktnost a technické novinky je však vyšší pořizovací cena. Vařič bych doporučil všem, kteří chtějí maximální výkon a nespokojí se s kompromisy.

Provozovatel webových stránek North Trappers s.r.o., 411 13 Třebenice 111, Česká republika, IČ: 28221672, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely.